vers van de pers

Lopend bouquet.
de galerie-Langs de Wal 12, 3961AB Wijk b.D.
Kunsthuys by Duurstede eigen werk (digital art) en keramiek van Suus Nootenboom.
Stukje in de krant t.g.v. de nieuwe galerie Kunsthuys by Duurstede.

TAROT!

Al lang houdt het maken van (symbolische) beelden mij dagelijks bezig. Ik vind het belangrijk dat men er "iets" in ziet wat hen aanspreekt. "Bij jou zit er altijd een boodschap achter" wordt wel eens gezegd. Die boodschap wil ik niet opdringen, je ziet het er zelf in of niet. Soms is het ook een zoekplaatje en soms zie je er wat anders in dan de keer daarvoor. Zo is het ook met de Tarot, al langer een dierbare bezigheid van mij. Heel lang heb ik gezocht naar een spirituele richting die ik kon op gaan. Van Reikimaster tot Therapeutic touch, Touch for health, verschillende cursussen Tarot, intuïtivie ontwikkeling, automatisch schrift enz.enz. Toen ik de computer ontdekte om daarmee collages te kunnen maken (www.digitalart-ietwouda.nl.) heeft dat me weer met de voeten op de aarde gebracht, gelukkig! Nu, na 7 jaar beelden maken in photoshop, vaak 6 uur per dag, komt het toch weer kriebelen...ik wil weer met de Tarot aan de gang, het enige wat ik naast de digitale kunst zou willen herintroduceren.

Om een lang verhaal kort te maken:

Je kunt bij mij dus ook een afspraak maken voor een TAROTLEGGING,
samen kijken wat er speelt en hoe je vertder kunt! Ongeveer 3 kwartier en ik vraag daar €35,- voor. Bel me voor een afspraak 0343-591214.

expositie

Leuke opdracht: Cadeau van man aan zijn vrouw: afbeelding van hun 2 dochters; dik tevreden!
expositie Doorn, een van de 7 "behangen" wanden, mooie locatie!
kunstmarkt in de kerk, op zondag 4 oktober, Kunststad Wijk bij Duurstede, van 13.-17. uur.
Thuis in mijn atelier.

nieuws

2014
Deze maand in Photoshop Plezier
Berichtje van Ernie
Een bijzondere ontmoeting.

Hoofdartikel
Digitale kunst van Iet WoudaBij digitale kunst, ofwel Digital art, is het schildersatelier van de kunstenaar vervangen door een computer. Iet Wouda is zo’n digitale kunstenaar. Zij schildert en tekent met pixels en combineert daarbij verschillende digitale afbeeldingen tot een uniek geheel.

Haar ‘schilderijen’ worden op het beeldscherm ontworpen en kunnen daarna in allerlei formaten en op allerlei ondergronden afgedrukt worden, zoals op canvas, aluminium, plexiglas en hout.

Om met Iet over haar digitale kunst te praten, zochten wij haar op in Wijk bij Duurstede. Ze woont op een prachtige locatie met uitzicht op het kasteel. Als je bij Iet binnenkomt zie je onmiddellijk dat zij van kleur houdt. Haar hele interieur ademt kleur en fantasie uit. Niet alleen door de prachtige canvasdoeken die aan de muren hangen, maar ook door haar artistieke inrichting en kleurrijke meubels. We laten Iet aan het woord:
Ben jij al lang bezig met digitale kunst?
Nee, pas sinds een jaar of vijf. Voor die tijd was ik wel altijd creatief bezig. Vooral met kleuren en collages. Ik kom uit een kunstzinnige familie. Mijn vader schilderde, mijn zus schildert en ook mijn drie dochters zijn zeer creatief. Ik heb een avond opleiding gevolgd bij Artibus, een Kunstacademie in Utrecht.

In 1989 heb ik, samen met mijn partner, een succesvol theater in Wijk bij Duurstede opgezet. Nadat wij dit in 2001 aan anderen overdroegen, kreeg ik weer tijd om iets met mijn creativiteit te doen. Ik ging meubels decoreren, kijkkastjes maken en maakte al knippend, plakkend en schilderend weer veel collages.

Wanneer ben jij met de computer gaan werken?
Ik heb pas in 2008 een computer aangeschaft. In het begin was een e-mail sturen al een uitdaging. Maar door vol te houden werd ik, autodidact, steeds handiger. Ik kocht het programma Photoshop Elements, want ik wilde mijn collages op de computer maken en ik bleef net zo lang proberen tot ik dat in Elements kon realiseren.
Hoe ontstaan jouw digitale collages?
Ik combineer allerlei digitale afbeeldingen. Het begint met één afbeelding die mij raakt en daar zoek ik andere beelden bij. Zoals een achtergrond, foto’s van bloemen en bomen, van structuren en vlekken, enz.

Hoe kom je aan die digitale afbeeldingen?
Ik maak zelf veel foto’s van mensen, dingen en van structuren. Het voordeel daarvan is dat die beelden gratis, uniek en copyright vrij zijn. Daarnaast download ik afbeeldingen van internet. Op sommige sites moet ik daarvoor betalen en op andere sites kan ik gratis afbeeldingen en backgrounds downloaden, die ik vrij mag gebruiken.

Op welke sites vind jij die afbeeldingen?
Dit zijn de sites die ik veel gebruik:

Voor gratis beelden
www.stockxchng.org
Voor betaalde beelden
www.dreamstime.com
www.shutterstock.com
nl.fotolia.com
www.blushbutter.com
www.istockphoto.com

TIP 1:
Je vindt in Google Afbeeldingen ook veel gratis beelden als je zoekt op 'freebees stockfoto's'.

TIP 2:
Lees voordat je afbeeldingen van deze sites gebruikt wel goed de gebruiksvoorwaarden. Van Shutterstock kun je bijvoorbeeld een bewijs krijgen dat de beelden vrij te gebruiken zijn, ook commercieel. Je mag alleen nooit de hele afbeelding als zodanig doorverkopen. En bij Deviantart moet je bijvoorbeeld bij veel afbeeldingen een link naar de maker toevoegen.

Welk gereedschap van Photoshop Elements gebruik jij veel?
Ik heb van veel afbeelden slechts een onderdeel nodig. Zo’n onderdeel moet ik dan selecteren. Daarom is mijn favoriete gereedschap het selectiegereedschap ‘Snelle selectie’, waarbij ik tegenwoordig de optie ‘Rand Verfijnen’ gebruik om de selectie aan te passen.
Op waarvoor materiaal laat jij je werk afdrukken? Meestal kies ik voor een canvasdoek, maar ik heb ook werk dat op plexiglas afgedrukt is. Dat geeft weer een hele andere uitstraling en het is ook niet zo kwetsbaar als canvas.

In wat voor oplage verschijnen jouw doeken? Ik houd een maximum van drie stuks aan, in welke afmeting dan ook. Als iemand een uniek stuk wil met daarin eigen foto's verwerkt, dan kan dat.

Hoe verkoop jij jouw kunst?
Je kunt via mijn website een canvasdoek bestellen. Ik verkoop ook een aantal werken via werkaandemuur.nl. Op deze site kun je een eigen pagina aanmaken om je werk te verkopen.

Daarnaast ben ik in Wijk bij Duurstede aangesloten bij ‘Kunst bij de Bron'. Hierdoor zijn een aantal van mijn werkstukken te bekijken tijdens het cultureel rondje (1e en 3e zondag van de maand) en op de jaarlijkse kunstmarkt in oktober.

Op 13 en 14 april is er een atelier route bij alle leden thuis. Daarnaast exposeren we om de beurt bij het VVV en in de bibliotheek van Wijk bij Duurstede. In januari/februari 2014 staat mijn werk daar tentoongesteld.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marijke Dekker | Antwoord 31.05.2015 14:23

Jouw digi-art is schitterend en fascinerend. Wat een creativiteit, inspiratie en kennis van Photoshop! Elke keer ben ik weer onder de indruk. Wauw! Liefs!

Hettie Heijnis | Antwoord 17.05.2014 13:30

Wat mooi Iet.

Martha Stelling | Antwoord 10.05.2014 19:15

Wat leuk!
Mooi de foto's.
Stomtoevallig net vanmorgen CD van Johan gedraaid waar deze tekst op staat.
Kwam op facebook, via via bij Johan.

Käthe | Antwoord 07.09.2013 01:39

Zoooo Iet, Wat een schitterende bewerkingen weer. Fantastisch! Ik raak weer helemaal enthousiast. xxx

liesbeth lagemaat | Antwoord 05.09.2013 19:39

MOOI!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

21.04 | 14:31

Wat leuk dat je mijn site mooi vindt Mariet, De werkelijkheid scheelt niet zo erg veel hoor, de grootte en afdrukmateriaal is natuurlijk ook belangrijk!

...
20.04 | 20:22

jammer zo ver weg...
anders was ik al ,,100,, keer daar geweest...
vind de site geweldig, wat moet dat in werkelijkheid dan zijn ?!
wie weet...!

...
25.09 | 20:54

Zelden, maar ik kan je wel de beginselen bijbrengen als je dat wilt.

...
25.09 | 17:00

Dag Iet, geef je ook workshops? groet, Lucie

...
Je vindt deze pagina leuk